Clauzele neuzuale - dezechilibrul contractual prezumat

21.05.2025


Indiferent de domeniul în care activăm, indiferent de circumstanțele personale individuale, fiecare dintre noi ne-am lovit de nenumărate ori, conștient sau nu, de existența unor clauze neuzuale în contractele pe care le semnăm. Fie că este vorba de contractul încheiat cu un furnizor sau de aderarea la Termeni & Condiții, astfel de clauze, deși se numesc neuzuale, în realitate sunt mult mai uzuale decât ne-am aștepta - sau decât ar trebui.

Acestea sunt clauze care prin ele însele stabilesc între părți raporturi contractuale dezechilibrate din anumite puncte de vedere, împrejurare ce crește potențialul de abuz la care poate recurge partea care a propus clauza respectivă. Sunt, de exemplu, clauze care limitează în mod disproporționat răspunderea uneia dintre părți sau care stabilesc că legea aplicabilă raportului contractual va fi alta decât cea aplicabilă în mod normal.

Astfel cum vom explica în cele ce urmează, aceste clauze produc efecte numai în situația în care sunt acceptate în mod expres de ambele părți ale contractului

  • Cadrul legal

Dispozițiile care reglementează situația juridică a unor astfel de clauze sunt cuprinse în Codul Civil, mai exact în art. 1202 și art. 1203 din Codul Civil. Astfel cum vom arăta în cele ce urmează, clauzele neuzuale sunt o categorie specifică de clauze standard. Prin urmare, pentru a înțelege conceptul de clauze neuzuale, este necesar să înțelegem ce sunt clauzele standard.


  • Clauze standard
Conform art. 1202 alin. 2 din Codul Civil, „sunt clauze standard stipulaţiile stabilite în prealabil de una dintre părţi pentru a fi utilizate în mod general şi repetat şi care sunt incluse în contract fără să fi fost negociate cu cealaltă parte”. 


Ca atare, o clauză este considerată standard dacă a fost stabilită în mod unilateral și general de către una dintre părți (de regulă, partea mai puternică din punct de vedere economic) pentru a fi utilizată în mai multe contracte pe care partea le încheie cu diferite persoane, deci fără a avea o legătură specifică și concretă cu contractul în discuție. Sunt, practic, un fel de clauze-șablon, la care anumite societăți, anumiți furnizori recurg în relație cu mai mulți sau cu toți partenerii contractuali/clienții lor. O astfel de clauză nu a fost negociată, discutată, stabilită cu cocontractantul, ci a fost pur și simplu inclusă în contractul dintre părți.

  • Clauze neuzuale
Nu toate clauzele standard sunt clauze neuzuale, pentru că nu toate deschid calea unui abuz din partea cocontractantului mai puternic.

Art. 1203 din Codul Civil definește clauzele neuzuale, indicând o serie de situații în care aceste clauze standard devin clauze neuzuale întrucât prezintă un potențial prea mare de pericol pentru partea care este dezavantajată de ele. Astfel, potrivit acestor dispoziții legale, clauzele neuzuale sunt clauzele standard care „prevăd în folosul celui care le propune limitarea răspunderii, dreptul de a denunţa unilateral contractul, de a suspenda executarea obligaţiilor sau care prevăd în detrimentul celeilalte părţi decăderea din drepturi ori din beneficiul termenului, limitarea dreptului de a opune excepţii, restrângerea libertăţii de a contracta cu alte persoane, reînnoirea tacită a contractului, legea aplicabilă, clauze compromisorii sau prin care se derogă de la normele privitoare la competenţa instanţelor judecătoreşti”. Acestea nu produc efecte decât dacă sunt acceptate, în mod expres, în scris, de cealaltă parte.

Observăm că toate situațiile prevăzute de art. 1203 constituie împrejurări care prin natura lor, indiferent de circumstanțe și de conduita contractuală generală a părților, creează un însemnat dezechilibru contractual. Aceste clauze implică fie particularități fundamentale referitoare la modul în care se vor desfășura relațiile contractuale (de exemplu, ce instanță va fi competentă în cazul unui litigiu), fie creează un avantaj semnificativ doar pentru una dintre părți (de exemplu, limitarea dreptului celeilalte părți de a contracta cu alte persoane). Clauzele sunt problematice atât prin raportare la conținutul lor, cât și, mai ales, prin raportare la absența negocierii prealabile.

Nu este echilibrat un contract în care doar o parte poate denunța unilateral contractul, în baza unor clauze standard, care nu au fost negociate și acceptate expres. Nu este echilibrat un raport contractual în cadrul căruia limitarea răspunderii uneia dintre părți este prevăzută fără a fi fost discutată, negociată și acceptată expres de cealaltă parte. 

  • Efectele clauzelor neuzuale

Clauzele neuzuale produc efecte doar dacă sunt acceptate expres, în scris, de către partea care este defavorizată de ele.

Subliniem că acceptarea trebuie să fie expresă și să se refere la fiecare clauză în parte, în mod specific și explicit.

Prin urmare, nu echivalează cu acceptarea expresă a clauzelor neuzuale:

- bifarea unei căsuțe prin care partea declară că este de acord cu toate clauzele incluse în contract;

- includerea în contract a unei prevederi prin care părțile convin că niciuna dintre clauze nu are caracterul unei clauze neuzuale;

- semnarea contractului în sine.

Pentru ca prevederile legale să fie respectate, este necesar ca acceptarea fiecărei clauze neuzuale să fie semnată în mod individual, eventual incluzându-se în secțiunea destinată acesteia și o mențiune cu privire la acceptarea expresă a clauzei.